Samolot tańszy od pociągu

Wszystko co dotyczy Janowa Lubelskiego i informacje krajowe.

Moderator: Moderatorzy ogólni

Samolot tańszy od pociągu

Postprzez mnc Åšr cze 16, 2010 08:15

Zamiast tłuc się z Krakowa do Gdańska dziewięć godzin, przelecimy tę trasę samolotem w dwie. LOT otwiera częste i tanie połączenia między polskimi miastami. Chodzi o ponad piętnaście tras krajowych. Uwaga! Ceny biletów szokują.

...

Niemal pewna jest np. trasaz Rzeszowa do Szczecina i Wrocławia, z Krakowa do Poznania, Gdańska do Bydgoszczy. Nie wiadomo natomiast, czy projekt obejmie Katowice, a to przez kiepskie połączenie drogowe z tego miasta na lotnisko w Pyrzowicach. Czas dojazdu wydłuża podróż, przez co trasa staje się mniej konkurencyjna dla pasażera, który ma też do wyboru podróż pociągiem lub samochodem. Konkurencja tych środków
transportu przy układaniu siatki odgrywa bowiem najważniejszą rolę. Zasada jest prosta: ma być szybko i tanio. I choć ceny nowych połączeń to tajemnica, dowiedzieliśmy się, że przelot w obie strony może kosztować nawet 70 zł.

Całość artykułu dostępna pod tym linkiem

Swoją drogą uważam, że takie rozwiązanie znacznie ułatwiłoby podróżowanie studentów z odległych miast, ciekawe tylko jakie będą restrykcje bagażowe (chodzi o kg).

mnc Mężczyzna
Administrator
Administrator

Postprzez Shogun Åšr cze 16, 2010 09:45

hehe to nasze linie pkp w takim razie upadna :p ale oszczednosc czasu i komfort podrozy zacheca do latania samolotem, nawet jakby mialo byc pare zlotych drozej to bym sie na samolot zdecydowal

Módl się tak jakby wszystko zależało od Boga, Pracuj tak jakby wszystko zależało od Ciebie
Shogun Mężczyzna
Turysta
Turysta

Postprzez jasio Åšr cze 16, 2010 10:53

nie wgłebiałem sie w temat, ale wiem że bilet lotniczy z rzeszowskiej jesionki do warszawy kosztuje okolo 90 zł. jeśli ktoś miałby jechać tam sam samochodem, to kalulacja raczej prosta co sie bardziej oplaca :)
jasio Mężczyzna
OdwiedzajÄ…cy
OdwiedzajÄ…cy

Postprzez Pietras Åšr cze 16, 2010 11:50

Jeżeli faktycznie do tego dojdzie, to będzie dobre rozwiązanie, choćby dla mnie. Z drugiej strony jakoś nie chce mi się wierzyć, że taniej polecę niż pojadę. LOT to też firma i też musi zarobić.

"Moja nieśmiertelność jest krótka, ale pewna."
Pietras Mężczyzna
Bywalec
Bywalec

Powrót do Rozmowy ogólne

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player