awangarda-klub napisa艂(a):to jest dla nas nie wyobra偶alne 偶e, na ponad 200 nauczycieli wszystkich janowskich szk贸艂, ilu艣 tam urz臋dnik贸w, itd.
Tutaj po 艣liskim gruncie pojecha艂e艣, zw艂aszcza je艣li chodzi o nauczycieli. Ludowi prostemu wydaje si臋, 偶e chodzenie do lokali (bez znaczenia na poziom lokalu), to czyn rozpustny i demoralizuj膮cy wielce. Zbieramy tu pok艂osie czas贸w PRL-u, gdzie we wszelkich knajpach i restauracjach chla艂o si臋 na um贸r i nie by艂y to miejsca maj膮ce zwi膮zek z jak膮kolwiek kultur膮. Naszym rodzicom taki obraz pozosta艂 w g艂owach do dzi艣, st膮d odpowied藕, dlaczego tych miejsc nie odwiedzaj膮. Nauczyciel za艣 widziany w owych miejscach sta艂by si臋 w oczach wielu osob膮 niegodn膮 do wychowywania m艂odzie偶y, bo jak kto艣 zdemoralizowany mo偶e dzieci naucza膰? Znam histori臋 (w艂a艣nie z Awangardy!), gdzie pewna moja znajoma nauczycielka siedzia艂a przy piwku z przyjaci贸艂mi, na co natkn臋艂y si臋 dwie dobrze wci臋te mamusie dzieciak贸w, kt贸rych to owa nauczycielka mia艂a w klasie. Nast臋pnego dnia zacz臋艂y si臋 ploty, 偶e pani taka to a taka 艂azi po knajpach i popija. Wi臋c nadal liczysz na nauczycieli? Jestem pewien, 偶e wielu z nich w celu zaczerpni臋cia 'kultury wy偶szej' pojedzie tam, gdzie nikt ich nie rozpozna i nie nara偶膮 si臋 na plotki zrodzone w t臋pych g艂owach. Chcia艂bym, aby kto艣 nie zrozumia艂 tego wpisu, 偶e mam co艣 przeciwko inicjatywom Awangardy. Ciesz臋 si臋, 偶e w Janowie wreszcie co艣 si臋 dzieje i 偶e znalaz艂 si臋 kto艣 odwa偶ny, by takie dzia艂ania wprowadzi膰. Nie mo偶na jednak zapomina膰, 偶e to nadal jest Jan贸w, gdzie mentalno艣膰 mieszka艅c贸w jest wyj膮tkowo specyficzna i sensacji szuka si臋 tam, gdzie tak naprawd臋 jej nie ma, a najlepsz膮 rozrywk膮 jest kogo艣 oczerni膰.